<
RES-2PN 2x24mm-Food
>
Wytłaczarki, urządzenia oraz linie laboratoryjne do tworzyw sztucznych > Wytłaczarki laboratoryjne dwuslimakowe

RES-2PN 2x24mm-Food
Wysokobiałkowe produkty spożywcze zyskały popularność wśród konsumentów jako sposób na spożywanie żywności o dużej zawartości składników odżywczych. Konsumenci chcą różnych sposobów na zwiększenie ilości białka w swojej diecie. Tak więc istnieje zapotrzebowanie na nowe wysokobiałkowe produkty spożywcze, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie konsumentów na białko. Elastyczny rozwój produktów opartych na teksturowanych białkach roślinnych wymaga tworzenia różnych produktów roślinnych o teksturach przypominających mięso.

Wytłaczarki laboratoryjne Zamak Mercator doskonale nadają się do prowadzenia badan nad wytłaczaniem białek roślinnych. Dzielone w poziomie cylindry umożliwiają szybki dostęp do ich wnętrza w celu dokonania kontroli procesu lub (i) czyszczenia. Porty górne oraz boczne pozwalają dozować płyny oraz inne dodatki. Zastosowanie stali nierdzewnej i kwasoodpornej zapewnia odpowiedni poziom czystości. Wysokie momenty obrotowe ślimaków zapewniają możliwość przetwarzania produktów stawiających duży opór oraz rozszerzają możliwości prowadzenia badań. Wyposażeniem niezbędnym do prowadzenia badań nad żywnością jest modułowa matryca chłodząca w połączeniu z laboratoryjną wytłaczarką Zamak Mercator jest idealnym narzędziem do produkcji teksturowanych białek roślinnych na skalę laboratoryjną.

Modułowa konstrukcja matrycy umożliwia ekstruzję produktów o różnych wymiarach, a także różnych surowców jak gluten pszenny lub soja. Prowadzenie badań produktów w laboratoriach lub zakładach pilotażowych zapewnia oszczędność czasu, większą elastyczność oraz niższe koszty w porównaniu z sytuacją, kiedy badania należy prowadzić na urządzeniach produkcyjnych.
Wytłaczarka laboratoryjna zapewnia pełną kontrolę nad całym procesem. Porty pomiarowe ½” UNF zainstalowane w matrycy umożliwiają pomiar ciśnienia lub temperatury obrabianego materiału. Dzięki dokładnym pomiarom, zmiany strukturalne produktu mogą być rejestrowane w czasie rzeczywistym i skorelowane z uzyskanymi właściwościami produktu.
Modułowa konstrukcja matrycy składająca się z dolnej i górnej połowy zapewnia możliwość wytłaczania produktów o różnych rozmiarach. Chętnie dostosujemy matrycę do Twoich wymagań.
Bądź o krok przed konkurencją dzięki wykorzystaniu wytłaczarki laboratoryjnej oraz modułowej matrycy chłodzącej w opracowywaniu produktów z białek roślinnych przypominających mięso.
Dane techniczne urządzenia
Średnica ślimaków:2 x 24 mmWymienne powierzchnie robocze cylindra:Tak
Długość ślimaków:40 - 48 L/DCylinder dzielony w poziomie:Tak
Segmentowa konstrukcja ślimaków:Tak Porty górne dozowania i pomiarowe [co 4D porty boczne co 8D]:Tak
Praca współbieżna ślimaków:Tak Systemy dozowania wolumetryczne i grawimetryczne:Tak
Praca przeciwbieżna ślimaków:Tak Strefowy system chłodzenia cylindra:Tak
Maksymalny moment obrotowy na ślimak:140/160 NmStrefa zasypu chłodzona wodą z własną chłodnicą w obiegu zamkniętym:Tak
Maksymalne obroty ślimaków:600 - 1200 obr/minAutomatyczna zmiana konfiguracji ze współbieżnej na przeciwbieżną:Tak
Dostępna moc modułu napędowego:22 kWŚlimaki współbieżne :Tak
Maksymalna gęstość mocy:16,8/21,57 Nm/cm3Ślimaki przeciwbieżne:[opcja]
Maksymalna temperatura pracy układu uplastyczniającego - stal azotowana:400/450 ℃Sterownik PLC czasu rzeczywistego oraz Ethernet:Tak
Maksymalna temperatura pracy układu uplastyczniającego - stal kwasoodporna:270 ℃Wkładki do cylindra i ślimaki azotowane:[opcja]
System chłodzenia cylindra - powietrzny niezależny dla każdej strefy co 4D:Tak Wkładki do cylindra i ślimaki kwasoodporne hartowane:[opcja]
System chłodzenia strefy karmienia - wodny ciśnieniowy z własną chłodnicą oraz pompą:Tak Wkładki do cylindra wykonane w technologii HIPP:[opcja]
Pomiar i regulacja temperatury dla każdej strefy cylindra i głowicy:Tak Dozowniki boczne [Side feeder]:[opcja]
Pomiar momentu obrotowego ślimaków:Tak System odgazowania:[opcja]
Pomiar siły osiowej działającej na ślimaki:Tak Dozowanie płynów do zasypu pompą perystaltyczną:[opcja]
Pomiar ciśnienia i temperatury materiału:Tak Dozowanie płynów do cylindra pod wysokim ciśnieniem pompą zębatą:[opcja]
Pomiar obciążenia napędu:Tak Dozowanie gazów do cylindra pod cisnieniem:[opcja]
Zapis i archiwizacja danych pomiarowych oraz receptur:Tak Wifi i sterowanie z tabletu:[opcja]
Pomiar zużywanej energii elektrycznej:Opcja Zdalny nadzór i diagnoza serwisowa:[opcja]
Ważne cechy użytkowe
Precyzyjny pomiar siły osiowej działającej na ślimaki
Brak konieczności demontowania dozowników aby otworzyć cylinder i zobaczyć przebieg procesu
Modele o konstrukcji modułowej Serii -RES-2P Vertex 2x16/2x20/2x24 mm
Modele o konstrukcji niemodułowej Serii -RES-2P Vertex2x12/2x16/2x20/2x24 mm
Wiele dostępnych modeli i opcji wyposażenia
Wymienne wkładki stanowiące powierzchnię roboczą cylindra
Zdalne bezprzewodowe sterowanie
Wymienne wkładki cylindra
Integracja dozowników grawimetrycznych oraz wolumetrycznych dla granulek proszków , cieczy i gazów
Możliwość kalibracji termicznej cylindra
Cyfrowy system sterowania i komunikacji
Wysoka szybkość nagrzewania i chłodzenia cylindra dla wszystkich stref
Możliwość pomiaru temperatur oraz ciśnie stopu w każdej strefie
Dowolnie konfigurowane porty cylindra
Możliwość stosowania ślimaków współbieżnych oraz przeciwbieżnych o konstrukcji segmentowej
System grzania i chłodzenia cylindra zapewnia dokładną i wiarygodną regulacje temperatury każdej strefy
Modułowy system podajników bocznych
Laboratoryjne wytłaczarki dwuślimakowe posiadają łatwy i wygodny dostęp dzięki cylindrowi dzielonemu w poziomie. Przykładowo w wytłaczarce laboratoryjnej 2 x 16-24 mm
Możliwość personalizacji układu uplastyczniającego
Systemy dozowników grawimetrycznych i wolumetrycznych dla granulek, proszków, cieczy i gazów
Spersonalizowane systemy mocowania dozowników
Spersonalizowane programy użytkowe
Systemy bocznych w połączeniu z dozownikami grawimetrycznymi i wolumetrycznymi
W ofercie firmy Zamak Mercator znajdują się, wytłaczarki laboratoryjne, jedno- i dwuślimakowe, ze ślimakami stożkowymi i równoległymi, wiele urządzeń peryferyjnych do nich oraz inne urządzenia jak walcarki i gniotowniki. Badaniom mogą być poddawane wszelkie tworzywa sztuczne z różnymi dodatkami i wypełniaczami, gumy, kauczuki.
Przykładowe polimery które można przetwarzać za pomocą wytłaczarek Zamak Mercator
PI-Poliimid
TPI-Poliimid termoplastyczny
PAI-Poliamidoimid
PFSA-Kwas perfluorosulfonowy
PAEK-Poliaryloeteroketon
PEEK-Polieteroeteroketon
EAP-Polimer elektroaktywny
PFPE-Perfluorowany polieter
FFKM-Kauczuk perfluorowy
FFPM-Kauczuk perfluorowy
PPSU-Polisulfon fenylenu
PB- Polibutylen
PESU-Polieterosulfon
PSU-Polisulfon
PFA-Perfluoroalkoksy
MFA-Kopolimer tetrafluoroetylenu i perfluorometylowinyloeteru
PVDV-Polifluorek winylidenu
PTFE-Politetrafluoroetylen teflon
ECTFE-Kopolimer etylenu i chlorotrifluoroetylenu
PARA-Półaromatyczne poliaryloamidy
PPA-Poliftalamid
PVDC-Polimer chlorku poliwinylidenu
FKM-Kauczuk Fluorowy
Elastomery
XL-HFFR-Sieciowalny środek zmniejszający palność bez halogenowy
PC-Poliwęglan
PPC-Kopolimer polipropylen
PMMA-Polimetakrylan Metylowy
ABS-Akrylonitryl butadien i styren
PVC-Polichlorek Winylu
PBT- Politereftalan butylenu
PET-Politereftalan etylenu
PCM-Polymer Compound Material
PA-Poliamidy
UHMWPE-Polietylen o ultra wysokiej masie cząsteczkowej
EVA-Kopolimer etylenu i octanu winylu
EPDM-Terpolimer etylenowo-propylenowo-dienowy
EPR -Kauczuk etylenowo-propylenowy
TPU - Termoplastyczny Elastomer Poliuretanowy
PS-Polistyren
PVC-Polichlorek Winylu
PP- Polipropylen
HDPE-Polietylen o dużej gęstości
LDPE-Polietylen o małej gęstości
Polimery amorficzne Polimery semi - krystaliczne Elastomery

Opis techniczny

Technologia wytłaczania

Proces ekstruzji o regulowanej wilgotności może być stosowany do tworzenia tekstur mięsa i owoców morza na bazie roślin. Podczas ekstruzji białka poddawane są oddziaływaniom termicznym i mechanicznym poprzez nagrzewanie cylindra i ścinanie ślimaków. W rezultacie struktura białka ulega zmianie, co prowadzi do tworzenia rozpuszczalnych i/lub nierozpuszczalnych agregatów. Długa segmentowa matryca chłodzą przymocowana do końca wytłaczarki umożliwia ułożenie białek w kierunku przepływu przez matrycę, tworząc anizotropową sieć białek.
Szeroki zakres właściwości produktu końcowego można osiągnąć poprzez zmianę warunków procesu podczas przetwarzania ekstruzyjnego o regulowanej wilgotności. Warunki procesu w sekcji ślimaków można zmieniać za pomocą niezależnych parametrów procesu, takich jak temperatura cylindra, prędkość ślimaków i ich konfiguracji. Warunki procesu w sekcji matrycy można zmieniać poprzez szybkość chłodzenia i geometrię matrycy. Poprawia to w znacznym stopniu elastyczność procesu. Wytłaczanie to złożony proces złożony z wielu zmiennych, a sekcje są ze sobą bezpośrednio połączone. Jakakolwiek zmiana w jednej sekcji (np. szybkość chłodzenia w sekcji matrycy) powoduje zmianę warunków procesu w drugiej sekcji (np. ciśnienie i stopień wypełnienia sekcji ślimakowej).
Prowadzenie badań umożliwia lepsze zrozumienie wpływu temperatury i/lub zawartości wilgoci na strukturę molekularną oraz właściwości fizykochemiczne i końcowe produktu w przypadku białek soi i grochu. Ponadto obróbka termiczna i mechaniczna podczas przetwarzania ekstruzyjnego wpływa na strukturę molekularną białek i właściwości.
Ekstruzja teksturowanych białek jest jednym z wielu udanych zastosowań tego wyjątkowego procesu gotowania. Uformowane analogi mięsa to mieszanki różnych źródeł białka, takich jak izolaty białek, gluteny, albuminy, gotowane na ekstruzji białka roślinne i inne, które są mieszane z olejami, aromatami i spoiwami przed uformowaniem ich w arkusze, paszteciki, paski lub krążki.
Wytłaczarki są w stanie wyprodukować analog mięsa, który ma niezwykłe podobieństwo pod względem wyglądu, tekstury i odczucia w ustach do mięsa. Wykorzystanie gotowania ekstruzyjnego w przemyśle spożywczym wykazało, że za pomocą urządzeń do ekstruzji można wytwarzać różnorodne produkty. Niektóre z tych produktów obejmują płatki śniadaniowe, panierki, przekąski, ryż instant, makarony instant, modyfikacje skrobi, pasze dla zwierząt.
Oprócz zmiany tekstury i restrukturyzacji roślinnych białek spożywczych, system ekstruzji spełnia kilka innych ważnych funkcji: denaturuje białka. Białka są skutecznie denaturowane podczas wilgotnego, termicznego procesu ekstruzji. Denaturacja białka obniża rozpuszczalność, niszczy biologiczną aktywność enzymów i toksycznych białek. Powoduje dezaktywację resztkowych, inhibitorów wzrostu natywnych dla wielu białek roślinnych w stanie surowym lub częściowo przetworzonym. Inhibitory wzrostu wywierają szkodliwy wpływ fizjologiczny na człowieka lub zwierzęta, co wykazały badania wzrostu lub metabolizmu. Kontroluje surowe lub gorzkie smaki powszechnie kojarzone z wieloma roślinnymi źródłami białka spożywczego. Wiele z tych niepożądanych smaków ma charakter lotny i są eliminowane przez wytłaczanie i dekompresję białka na głowicy wytłaczarki.

Wytłaczarki

Teksturowane białka można przetwarzać w wytłaczarkach jedno i dwuślimakowych. Istnieją różnice między tymi dwoma konstrukcjami. Wytłaczarki jednoślimakowe to maszyny, które wyprodukowały i nadal produkują największy na świecie tonaż teksturowanych produktów z białka sojowego. W przypadku białek teksturowanych czynnikiem ograniczającym zastosowanie wytłaczarek jednoślimakowych jest możliwość stosowania wąskiego zakresu surowców Ich użycie wymaga dobrych jednolitych. Układ uplastyczniający wytłaczarki dwuślimakowej, składa się z dwóch współpracujących, zazębiających się, samoczyszczących zestawów ślimaków. Ślimaki są podzielone na segmenty, dzięki czemu można modyfikować ich rozmieszczenie. Ponadto konstrukcja układu uplastyczniającego wytłaczarki dwuślimakowej ma tę zaletę, że cechuje się bardziej dodatnią charakterystyką pobierania produktu w porównaniu z pojedynczym ślimakiem W rezultacie konstrukcja z dwoma ślimakami pozwala na przetwarzanie produktów w większym zakresie różnorodności.

Przyszłość

Aktualny trend w kierunku diet wegańskich i wegetariańskich wpływa na stosowanie białek roślinnych jako substytutów mięsa i owoców morza. Podczas gdy większość substytutów mięsa nadal bazuje na białku glutenu sojowego lub pszennego, pojawiają się również nowe analogi mięsa z alternatywnymi białkami, spoiwami, wzmacniaczami smaku i naturalnymi barwnikami. Nowe badania i rozwój będą musiały znaleźć odpowiedź i rozwiązać problem interakcji aromatów i barwników z białkami roślinnymi oraz sposobu, w jaki woda wiąże się z białkami roślinnymi, aby umożliwić zwiększenie soczystości i świeżości nowych analogów mięsa i owoców morza pochodzenia roślinnego.

Inne produkty z tej kategorii   >

RES-2PN 2x24 mm

RES-2PN 2x20mm

RES-2PN 2x16 mm

RES-2PN 2x12mm

REM-2CA Vertex - Stożkowa

Wytłaczarka RES-2PB 2x12mm - Minilab

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby informacje o naszych produktach były poprawne merytorycznie. Prosimy dane techniczne urządzeń traktować jako orientacyjne, ponieważ w sposób ciągły doskonalimy nasze produkty dostosowując je do zmieniających się technologii.
Przedstawiona oferta ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu artykułów Kodeksu Cywilnego

X

Poproś o kontakt

Imię i nazwisko:

Nazwa Firmy

e-mail

Telefon

Treść:


Zadzwoń